Περιοδοντίτιδα

  • periodontologia

Η περιοδοντίτιδα είναι φλεγμονώδης νόσος στην οποία καταλήγει, σε ένα μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων, η ουλίτιδα που παραμένει αθεράπευτη. Στη νόσο αυτή η φλεγμονή δεν εντοπίζεται μόνο στα ούλα, αλλά έχει επεκταθεί και κάτω από αυτά, στους υπόλοιπους περιοδοντικούς ιστούς. Τα ούλα αποκολλώνται από τα δόντια με αποτέλεσμα τη δημιουργία θυλάκων όπου συσσωρεύονται μικρόβια που παράγουν τοξίνες και καταστρέφουν τους ιστούς γύρω από τα δόντια και κυρίως το κόκαλο, που τα στηρίζει. Τα δόντια αρχίζουν να κουνιούνται και στις προχωρημένες περιπτώσεις περιοδοντίτιδας φτάνουν μέχρι και την πτώση τους.

Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας εξαρτάται από το πόσο προχωρημένη είναι. Μπορεί να είναι συντηρητική ή να περιλαμβάνει και χειρουργικές θεραπείες. Η συντηρητική θεραπεία ξεκινάει με καθαρισμό των δοντιών και λήψη περιοδοντογράμματος στο οποίο σημειώνονται όλα τα δόντια της στοματικής κοιλότητας, που παρουσιάζουν θυλάκους, καθώς και το μέγεθος και η ακριβής θέση των θυλάκων αυτών.

Στη συνέχεια και σε διάστημα τριών με τεσσάρων επισκέψεων γίνεται ριζική απόξεση, σχολαστικός καθαρισμός δηλαδή της μικροβιακής πλάκας, που υπάρχει στις ρίζες των δοντιών, που εμφανίζουν τους θυλάκους. Σε περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δεν έχει τα ανάλογα αποτελέσματα και οι θύλακοι δεν εξαλειφθούν, τότε μπορεί να χρειαστεί να εξαλειφθούν χειρουργικά.