Είναι πρόβλημα η ανατολή των φρονιμητών;

Είναι πρόβλημα η ανατολή των φρονιμητών;

  • fronimites

Η ανατολή των φρονιμητών ή αλλιώς τρίτων γομφίων στο στόμα του ανθρώπου αποτελεί ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που απασχολεί τους ασθενείς μας, συνηθέστερα τους νέους ηλικίας 17-25 ετών. Δημιουργείται, λοιπόν, πολλές φορές το δίλημμα για το αν πρέπει να αφαιρούνται ή όχι. Η απάντηση βρίσκεται κάπου στη μέση και εξαρτάται από τον κάθε ασθενή εξατομικευμένα.


Στην περίπτωση που μετά από την κλινική και ακτινογραφική εξέταση προκύψει πως δεν υπάρχει αρκετός χώρος για την ανατολή και τα δόντια πρόκειται να παραμείνουν έγκλειστα μέσα στις γνάθους ή ημιέγκλειστα (καλύπτονται δηλαδή στο ένα τμήμα τους από ούλα, συνηθέστερα το πίσω τμήμα των κάτω φρονιμητών), τότε προτείνουμε την εξαγωγή τους. Η άποψη αυτή ενισχύεται στις περιπτώσεις που οι φρονιμήτες έχουν ήδη προκαλέσει πόνο λόγω τάσης που δημιουργείται στην περιοχή ή λόγω επαναλαμβανόμενων περιστατικών περιστεφανίτιδας, δηλαδή φλεγμονής των ούλων που καλύπτουν το δόντι. Τα περιστατικά αυτά μπορεί να κυμαίνονται απο ήπια έως πολύ σοβαρά, με αποτέλεσμα να εμποδίζουν τη φυσιολογική διάνοιξη του στόματος, να προκαλούν οίδημα, πυρετό ακόμα και διόγκωση των λεμφαδένων της περιοχής. Τέτοιου είδους καταστάσεις μπορεί να συνδεονται, εκτός των άλλων, και με αυξημένο άγχος και έχει παρατηρηθεί ότι παρουσιάζουν έξαρση την άνοιξη και το φθινόπωρο. Στην περίπτωση που έχουμε περισσότερα από 3-4 τέτοια επεισόδια το χρόνο, τότε προβαίνουμε στην εξαγωγή των δοντιών.
Είναι αλήθεια, επίσης, πως οι φρονιμήτες ενδέχεται να είναι η αιτία δημιουργίας τερηδονικής βλάβης στα αμέσως μπροστινά δόντια, δηλαδή στους δεύτερους γομφίους λόγω της συσσώρευσης μικροβιακής πλάκας και της αδυναμίας των ασθενών να καθαρίσουν καλά την περιοχή.
Από την άλλη πλευρά, η εξαγωγή υγιών φρονιμητών που έχουν ανατείλει κανονικά μέσα στο στόμα και που δεν έχουν παρουσιάσει ποτέ κανένα πρόβλημα, δεν είναι ανάγκη να εξάγονται προληπτικά, ιδιαίτερα εάν αυτοί συμμετέχουν στη διαδικασία της μάσησης.
Δεν έχει αποδειχθεί ότι οι φρονιμήτες είναι η αιτία για να στραβώσουν τα δόντια, καθώς αυτά μπορεί να στραβώσουν με το πέρασμα των ετών ακόμα και σε άτομα στα οποία έχει γίνει εξαγωγή τους σε μικρότερη ηλικία. Με άλλα λόγια, δε συνδέονται απαραίτητα αυτά τα δύο γεγονότα, απλά τα δόντια μας έχουν την τάση να μετακινούνται προς τη μέση γραμμή με την πάροδο των ετών.
Σε κάθε περίπτωση, ο οδοντίατρος είναι αυτός που θα συζητήσει με τον ασθενή και θα τον καθοδηγήσει για το τι είναι καλύτερο για τον ίδιο. Με τον τρόπο αυτό και την προληπτική εξαμηνιαία εξέταση, αποφεύγουμε ανεπιθύμητες οξείες καταστάσεις και πόνους που μπορεί να μας ταλαιπωρήσουν.

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website